Tze Tji Chun thee uit Taiwan - Covotee

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
 

De goede eigenschappen van groene thee:......

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van groene thee op de gezondheid. Groene thee bevat veel waardevolle polyfenolen zoals EGCG (epigallocatechinegallaat). Deze polyfenolen zijn zeer krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade doen aan ons lichaam. Daarover kunt u op het internet talloze publicaties vinden. Het zou verstandig zijn als iedereen groene thee zou drinken vanwege de volgende kenmerken:

- vitaliserend op vele lichaamsfuncties
- ondersteuning hart en bloedvaten (bloedsomloop)
- draagt bij aan een gezonde cholesterolspiegel
- voor een goede darmwerking en urinewerking (zuiverende werking)
- voor een goede vochtbalans
- goed voor het geheugen en de cognitieve functies
- helpt bij overgangsverschijnselen
- ondersteunt de prostaat van de man
- ondersteunt de stofwisseling
- draagt bij aan het handhaven van een goed gewicht
- het helpt tegen infecties zoals impetigo (krentenbaard), acne, blaasontsteking en diverse schimmelinfecties. (zie filmpje met wetenschappelijk onderzoek (Engels talig)

Van belang is te beseffen, dat natuurproducten zich pas na langere tijd bewijzen. Blijf dit product gebruiken, ook bij goede gezondheid, maar drink met mate! 3 kopjes per dag is voldoende.

Groene thee als opfrisser:
Een kopje groene thee vervangt voor velen de kop koffie, vooral 's-middags. Om nog een paar uur fris en helder wat klussen op kantoor of thuis te klaren, kan een kop groene thee ook helpen om een dipje (het welkbekende middagdipje) te voorkomen. Het is nog lekker ook!

Groene thee helpt bij het afslanken…
Groene thee heeft echter nóg een goede eigenschap die minder bekend is: het is een hulpmiddel bij het afslanken of op peil houden van het gewicht. Uit verschillende studies met betrekking tot EGCG blijkt dat deze stof op verschillende manieren een positief effect kan hebben. De basis van afslanken en het behouden van een gezond gewicht begint bij een verantwoorde voeding en voldoende bewegen. Maar groene thee kan helpen, omdat het de stofwisseling stimuleert, het hongergevoel vermindert (doordat het de bloedsuikerspiegel normaal houdt) en de groene thee ook de vetopname uit voeding vermindert. Advies: als u de thee gebruikt om af te slanken, drink dan tijdens èn na de maaltijd een kop thee.

Zwarte thee, groene thee…
Of het nu om zwarte of groene thee gaat, de oorsprong van thee komt van dezelfde plant, namelijk de Camellia sinensis. Welke kleur de thee uiteindelijk krijgt, hangt af van de manier waarop de blaadjes bewerkt worden. Bij zwarte thee worden de blaadjes geroosterd. Hierdoor oxideren ze volledig en verdwijnen alle polyfenolen die van oorsprong in de thee zitten. Zonde, want deze plantaardige componenten bezitten juist medicinale eigenschappen. Daarentegen worden de blaadjes van groene thee na het oogsten licht gestoomd en dat remt de fermentatie-enzymen. Om die reden bevat groene thee maar liefst vier keer zoveel polyfenolen als zwarte thee! Een deel van de polyfenolen bestaat uit catechines die van groene thee een buitengewoon gezondheidsproduct maken. Catechine is eigenlijk een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die als antioxidant in het lichaam werkzaam zijn. Deze catechines zitten in heel weinig voedingsstoffen. Naast groene thee komen deze alleen (en in veel mindere mate) in druiven, zwarte chocolade en wijn voor. In groene thee zitten vier soorten catechines waarvan EGCG (ook wel epigallocatechine gallaat genoemd) de belangrijkste en meest onderzochte is.

Tze Tji Chun Chinese groene thee van hele blaadjes is your cup of tea
Geen wonder dat groene thee meer in trek is dan ooit. Toch bestaat slechts een klein deel van alle groene thee uit hele blaadjes, waardoor de kwaliteit van de thee nogal verschilt. Wil je écht de vruchten van groene theeblaadjes plukken en een bijzonder zachte theesmaak ervaren, proef dan Tze Tji Chun Chinese groene thee. Deze thee wordt in Taiwan op een hoogte van ongeveer 800 meter verbouwd. Het klimaat en de kwaliteit van de grondsoort zijn mede bepalend voor de kwaliteit van de thee. De omstandigheden in Taiwan zijn zo goed dat men zelfs in China en Japan de thee hier graag vandaan haalt!

Bij Tze Tji Chun Chinese groene thee worden alleen de twee jongste topbladeren met de hand geplukt en verwerkt volgens de eeuwenoude Tze Tji Chun traditie. De theebladeren worden eerst gestoomd, vervolgens met hete lucht gedroogd en tot slot wordt elk blaadje met een bijzondere techniek in elkaar gedraaid. Deze thee is slechts licht gefermenteerd, hierdoor blijven alle belangrijke stoffen in de thee bewaard. Deze methode zorgt tevens voor een frisse groene thee met een verfijnd aroma.
Tze Tji Chun Chinese groene thee ruikt, zonder gearomatiseerd te zijn, subtiel naar jasmijnbloemen. Uiteraard is deze thee een geheel natuurlijk product zonder kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen of smaakstoffen.

Daarnaast is Tze Tji Chun Chinese groene thee niet alleen goed voor uw lichaam, maar is ook mild voor de portemonnee. In combinatie met onze theebekers met filter is deze thee zuinig én handig in gebruik. Drinkt u elke dag drie koppen thee, dan doet u maar liefst vier maanden met één pak van 150 gram! Ook op dat gebied is Tze Tji Chun duurzaam!

Bronvermelding: Tea in Health and Disease Prevention, Professor Victor R. Preedy, School of Biomedical & Health Sciences King's College London. Green Tea, Varieties, Production and Health Benefits, Professor Wenbiao Wu, College of Food Science, Southwest University China, University of Reading UK 1987-1992, Huazhong Agricultural University China 1979-1983. Green Tea and Beyond, Professor Ph. D. Stephen Hsu, UC Berkeley Georgia Regents University Augusta. De wondere werking van groene thee, Lai Yuen. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis, Dr. Rick Hursel.

Disclaimer: Deze tekst is niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose en/of behandeling, maar om u te informeren over de eigenschappen van groene thee. Het gebruik van informatie op www.covotee.nl en eventuele beslissingen, die u op basis van die informatie neemt, is voor uw eigen verantwoordelijkheid. Raadpleeg bij een ziekte altijd uw arts/specialist en verander zelf nooit uw medicatie!

 
  
IN DE THEEPOT:
Bedek de bodem van de theepot met de thee en giet een laagje water over de blaadjes. Laat het water eventjes op de blaadjes staan en giet dan het water eraf. Hiermee reinig je even als het ware de blaadjes van hun stof en gruis. Giet hierna opnieuw de theepot met het gekookte water. Laat de thee ongeveer 1 tot 2 minuten trekken (naar eigen smaak) en de thee is nu klaar.
 
Laat het water nooit op de theeblaadjes staan!
Advies bij theepot: schenk de theepot helemaal leeg, zodat alleen de blaadjes in de theepot achterblijven. Want net als bij theezakjes of andere losse theesoorten, zorgt het water ervoor dat alle goede ingrediënten uit de thee wordt getrokken wat niet bevorderlijk is voor de smaak. Van de blaadjes kun je nog zeker 4 of een perfecte kan thee maken.  
 
Wist je dat……..
- Als je een last hebt van een vreemde smaak in de mond,  je dan even op een theeblaadje kunt kauwen? De theeblaadjes neutraliseren namelijk de smaak
  in je mond.
- Of heb je iets met sambal of pepers gegeten, kauw dan eveneens een blaadje uit en het brandende gevoel in je keel verdwijnt als sneeuw voor de zon.
- De gebruikte theeblaadjes kun je even bewaren in een emmer of watergieter, als je hier koud water of regenwater op zet, kun je daarmee je kamerplanten  
  ook nog even voeden.
- De gebruikte theeblaadjes hoef je niet weg te gooien in de vuilnisbak, maar kunnen heel goed buiten tussen de tuinplanten gegooid worden. Goede compost
  en het komt de natuur ten goede.
 
 

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu